Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kołacz ze śliwkami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 66
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 66
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 60
Składniki
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, papier do pieczenia, cukier puder do posypania.
Twarde masło posiekaj na kawałki. Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dolej 50 ml zimnej wody i dodaj zapach waniliowy.
Wszystko szybko zagnieć na jednolite ciasto. Owiń je folią i odłóż na godzinę do lodówki. Śliwki poprzekrawaj na pół, usuń pestki, a połówki śliwek włóż do miski. Dodaj aromat waniliowy (lub 1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią), anyżek oraz cukier. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły cienki placek o grubości około 4 mm. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Marcepan rozwałkuj na placek tej samej wielkości i umieść go na cieście.
Na środku placka rozłóż śliwkowy farsz z przyprawami, pozostawiając kilkucentymetrowy rant. Boki ciasta unieś, formując z nich wysoki brzeg lekko zachodzący do środka.
Kołacz wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ciasto około 35 minut. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut. Porcja: 395 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie