Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz z powidłami"
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Składniki
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej na stolnicę. Dodaj miękkie pokrojone masło oraz jajka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
W dużej misce wymieszaj twaróg z żółtkami, cukrem wanilinowym, rodzynkami i małą ilością mleka. Jedną trzecią ciasta rozwałkuj na cienki, prostokątny placek i przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż na to masę twarogową i powidła. Resztę ciasta rozwałkuj na placek i radełkiem pokrój w paski. Uformuj z nich kratkę na kołaczu.
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 oC przez ok. 45 minut, aż lekko zróżowieje. Po wyjęciu odłóż do następnego dnia. Przed podaniem pokrój ciasto na równej wielkości kwadraty. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.
Czas przyg.: 70 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: 260 kcal.Źródło: Na żywo