Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9947
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9947
Składniki
Drożdże posyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę, dodaj rozczyn z drożdży, wymieszane jajka, cukier, ciepłe mleko, rozpuszczone masło, szczyptę soli. Wymieszaj najpierw łyżką, potem dokładnie wyrób ręką. Uformuj z ciasta kulę, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość
Po ok. godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, odłóż połowę, resztę włóż do okrągłej formy. Z połowy ciasta uformuj trzy paski, zroluj je i zrób warkocz. Ułóż warkocz wokół ciasta. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Włóż ciasto i piecz je 40 minut. Po wyjęciu posyp orzechami.
CZAS: około 50 minut.Źródło: Dobry Tydzień