Kokosowy tort bounty

Kokosowy tort bounty
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kasia882
Kwiaty dzikiej róży są ozdobą jak też pachnącym i smacznym dodatkiem do deserów. Tort zrobiłam mojej przyjaciółce w dniu jej ślubu. Kompletnie nie miałam pomysłu na dekorację, więc działałam intuicyjnie. Urwałam z ogrodu dziką różę. Tort nie dość, że był mocno kokosowy i czekoladowy to cudownie pachniał.

Składniki

  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jaj
  • ¾ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanka cukru
  • 20-25 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • Ponadto:
  • 1 czekolada deserowa
  • ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka
  • Do dekoracji:
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dzika róża
  • Zielony barwnik

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170oC.

  2. Masa: Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.

  3. Polewa: Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze.

  4. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć.

  5. W dwóch szklankach namoczyć żelatynę, 1 i 2 łyżeczki w 1/4 i 1/5 szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. 500ml śmietanki ubić wraz z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Boki tortu obkładamy śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało.

  6. 250ml śmietanki ubijamy z cukrem i barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy kwiatami.

Składniki
  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jaj
  • ¾ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanka cukru
  • 20-25 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • Ponadto:
  • 1 czekolada deserowa
  • ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka
  • Do dekoracji:
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dzika róża
  • Zielony barwnik
Składniki