Kokosowy sernik bez sera

Kokosowy sernik bez sera
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Zamiast sera - zapiekana śmietana i wiórki kokosowe. Ciekawy smak, inny każdego dnia. Najpierw bardziej puszysty, później bardziej "serowy".

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka tortowa, 3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • żółtka, 4
  • cukier waniliowy, 1
  • margaryna (ja daję Kasię), 1
  • proszek do pieczenia, 2 czubate łyżeczki
  • kakao, 2 czubate łyżki
  • Masa:
  • śmietana 18%, 3 sztuki po 400g każda
  • ŻÓŁTKA JAJEK, 2
  • budyń śmietankowy lub waniliowy, 1
  • wiórki kokosowe, 200g
  • cukier zwykły, 1 szklanka
  • białka, 6

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie musi być zwarte, wystarczy aby składniki się połączyły. Połowę ciasta wykładam na dużą blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą).

  2. Masa: ubijamy mikserem żółtka z cukrem, dodajemy budyń (proszek), śmietanę i wiórki kokosowe. Ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie do masy.

  3. Masę wylewamy na blachę. Posypujemy drugą połową ciasta.

  4. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 175 stopni.

Komentarze do przepisu (13)

renka 20 maja 2010
Ciacho wygląda super - do ulubionych ;)
wiola1100 20 maja 2010
apetyczny ten serniczek no i kokosowy musi super smakować
dorcia41 20 maja 2010
I kto by pomyślał sernik bez sera, znakomity przepis do ulubionych :)) Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mąka tortowa, 3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • żółtka, 4
  • cukier waniliowy, 1
  • margaryna (ja daję Kasię), 1
  • proszek do pieczenia, 2 czubate łyżeczki
  • kakao, 2 czubate łyżki
  • Masa:
  • śmietana 18%, 3 sztuki po 400g każda
  • ŻÓŁTKA JAJEK, 2
  • budyń śmietankowy lub waniliowy, 1
  • wiórki kokosowe, 200g
  • cukier zwykły, 1 szklanka
  • białka, 6
Składniki