Kokosowy ryż z mango

Kokosowy ryż z mango
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Kleisty, słodki, kokosowy ryż ze świeżym mango. Danie idealne na słodkie śniadanie, deser lub lekki obiad.

Składniki

  • Ryż - 100g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Cukier - 2 płaskie łyżki
  • Mus kokosowy (miąższ kokosowy) - 2 łyżki
  • Mango - 1szt
  • Chipsy kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

  1. Wodę z mlekiem i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wciągnie cały płyn.
    Do ugotowanego ryżu dodajemy mus kokosowy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem.
    Mango obieramy i kroimy - ja część wykrawałam łyżką do lodów, aby uzyskać ładne kulki.
    Mniejsze kawałki mango miksujemy na mus.

    Ryż podajemy na musie, z kawałkami mango i posypany chipsami kokosowymi.


    Jeśli nie macie musu z kokosa, można ryż ugotować na mleku kokosowym zamiast na krowim.

Składniki
  • Ryż - 100g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Cukier - 2 płaskie łyżki
  • Mus kokosowy (miąższ kokosowy) - 2 łyżki
  • Mango - 1szt
  • Chipsy kokosowe do dekoracji
Składniki