Kokosowe muffinki z Rafaello

Kokosowe muffinki z Rafaello
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Potrójnie kokosowe muffinki ze śmietankowym posmakiem. Przepyszne w smaku przypominają kuleczki Rafaello.

Składniki

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 krople zapachu migdałowego
  • 2/3 szklanki śmietanki 36 %
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 12 kuleczek Rafaello
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 150 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: ok. 12 muffinek Wszystkie suche składniki mieszamy razem w miseczce. Mokre składniki przekładamy do oddzielnej miseczki i mieszamy, następnie dodajemy suche składniki. Trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta, następnie wkładamy Rafaello i pokrywamy całkowicie kuleczkę ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. Po ostudzeniu górę muffinek zatapiamy w rozpuszczonej białej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

karolina87 30 sierpnia 2012
ale to musi byc pyyyyszne :) calkiem latwy fajny przepis, koniecznie do upieczenia !! :) ode mnie 5!
rosse 30 sierpnia 2012
Coś dla mnie,uwielbiam kokos pod każdą postacią:)super przepis na piątkę:)
disgust 30 sierpnia 2012
na pewno wypróbuje przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 krople zapachu migdałowego
  • 2/3 szklanki śmietanki 36 %
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 12 kuleczek Rafaello
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 150 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
Składniki