Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na borówki w pełni, więc między innymi drożdżówki z nimi muszą być. Ja ciasto wzbogaciłam o wiórki kokosowe. Polane lukrem i mięciutkie po prostu pycha. Drożdżówki znikły w oka mgnieniu. Najlepsze na ciepło z kubkiem mleka, kawy czy herbaty.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6537
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 830
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6537
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 830
Składniki
W rondelku stopić masło. W drugim naczyniu podgrzać połowę mleka z łyżką cukru. Dodać drożdże i łyżkę mąki i wymieszać zaczyn, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, wiórkami i solą i wsypać do miski. W pozostałym mleku wymieszać jajka i wlać do mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i połączyć składniki. Wlać przestudzony tłuszcz i wyrobić ciasto ( w razie potrzeby podsypać mąką ). Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość rozwałkować je na duży placek, posmarować jajkiem i rozsypać borówki. Zwinąć roladę i ciąć plastry. Układać je na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki jajkiem i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrosną wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni z termoobiegiem i piec 25 - 30 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotować lukier, w zależności od gęstości dostosować ilość mleka i polać lukrem drożdżówki.