Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokosowe babeczki"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 164
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 355
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1109
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 164
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 355
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1109
Składniki
Na krem z marakui umyj i sparz wrzątkiem jajka. Wybij je i roztrzep. Wymieszaj w rondelku wszystkie sosu. Podgrzewaj je na małym ogniu (nie gotuj), aż sos zgęstnieje (5-6 minut). Przełóż do słoika, zamknij i wstaw do lodówki (krem będzie świeży nawet tydzień).
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Foremki do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Jajka z cukrem miksuj przez 2-3 minuty na parze, aby się podgrzały, następnie zdejmij z pary i miksuj, aż zwiększą trzykrotnie objętość i będą białe (najwyższa prędkość, 8-10 minut). Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, delikatnie wymieszaj.
Rozpuść masło, dodaj mleko kokosowe i podgrzej na małym ogniu. Dodaj najpierw 1/4 ciasta do masła z mlekiem, wymieszaj, potem dodaj resztę. Wrzuć wiórki kokosowe i wymieszaj. Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz ok. 12 minut, aż będą złocisto-brązowe, a wierzchołki babeczek po naciśnięciu będą lekko sprężynować.
Po upieczeniu wyjmij babeczki z foremek (zostaw je w papilotkach) i przełóż na kratkę, aby ostygły. Tuż przed podaniem udekoruj kremem z marakui.Źródło: Olivia