Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno

Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Pyszny, delikatny i puszysty jak chmurka serniczek na zimno, który jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Smakuje jak kokosowe ptasie mleczko, a w połączeniu z orzechowym spodem cudownie rozpieszcza kubki smakowe.

Składniki

  • SPÓD:
  • 60 g łuskanych orzechów laskowych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • SERNIK:
  • 250 g serka mascarpone
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 250 g gotowej masy kokosowej z puszki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • WIERZCH:
  • 3 łyżki masy kokosowej
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. SPÓD. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy laskowe mielimy, dodajemy do nich wiórki koksowe, cukier puder oraz rozpuszczone masło, zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód małej tortownicy o średnicy 17 cm.

  2. SERNIK. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 6 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy do niej około 1/3 szklanki wody, podgrzewamy (Ale uwaga! Nie zagotowujemy) do jej całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z masą i mleczkiem kokosowym do momentu dobrego połączenia i delikatnego napowietrzenia masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Gotową masę wykładamy na orzechowo - kokosowy spód i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.

  3. WIERZCH. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy masą kokosową i posypujemy wiórkami. Wierzch możemy udekorować dodatkowo kokosowymi pralinkami, orzechami lub płatkami migdałów.

  4. * Do przygotowania sernika użyłam gotowej masy kokosowej z puszki, która jest wystarczająco słodka, dlatego nie trzeba dodatkowo dosładzać masy serowej.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (22)

Nevermore 11 listopada 2020
Dziś to tak na złość robisz, hmmm ;p
Serniczek zawsze i wszędzie, ale dziś z tym tematem to przesada, bo ja... Czytaj całość »
Dziś to tak na złość robisz, hmmm ;p
Serniczek zawsze i wszędzie, ale dziś z tym tematem to przesada, bo ja już po kolacji :D
No i jak tu żyć, jak żyć hihi.
KORAL 11 listopada 2020
No cóż mam powiedzieć ....SUPER.
Facet_w_kuchni 11 listopada 2020
Moje kubki smakowe czują się rozpieszczone już po przeczytaniu Twojego przepisu <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • 60 g łuskanych orzechów laskowych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • SERNIK:
  • 250 g serka mascarpone
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 250 g gotowej masy kokosowej z puszki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • WIERZCH:
  • 3 łyżki masy kokosowej
  • wiórki kokosowe
Składniki