Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej do dużej miski. Wsyp 4 łyżki cukru pudru i sól. Masło posiekaj. Wraz z esencją dodaj do mąki. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremkę do tarty lub tortownicę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Czekoladę zetrzyj na tarce. Dodaj do masy. Wsyp wiórki. Przemieszaj. Śliwki wypestkuj, pokrój na połówki.
Ciasto piecz w 180oC przez 7 minut. Gdy lekko przestygnie, wylej masę czekoladową, tak by równo pokryła dno. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Piecz 30-40 minut w 180oC. Posyp resztą cukru pudru.
Za suche ciasto?
Jeśli nie chcą się połączyć, dodaj do ciasta łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany lub bardzo zimnej wody.Źródło: Naj