Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kokosanki z konfiturą"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 515
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 515
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Składniki
Wiórki kokosowe wsypujemy do słodzonego mleka skondensowanego. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę przekładamy do mleka z wiórkami kokosowymi i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy, np. silikonową łopatką.
Masę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki. Wyciskamy kółeczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku robimy wgłębienia, w które dajemy po łyżeczce konfitury lub dżemu. Ciastka pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC.
Jeśli nie mamy szprycy lub worka cukierniczego, możemy formować małe kuleczki z ciasta za pomocą dwóch łyżeczek, lekko je spłaszczać, a następnie robić wgłębienie i wypełniać nadzieniem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,60 zł
Wartość odżywcza 100 g - 334 kcal. Białko 7,8 g/Tłuszcz 9,2 g/Węglowodany 48 gŹródło: Rewia