Kokosanki na szybko

Kokosanki na szybko
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Małe, słodkie ciasteczka dla łasuchów. Szybki i smaczny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po przygotowywaniu innych przepisów.

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Masło rozgrzać w rondelku, dodać połowę cukru (75 g), mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
    Delikatnie mieszając wsypać wiórki kokosowe. Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Białka ubić mikserem dodając szczyptę soli. Do piany dodać resztę cukru, następnie mąkę ziemniaczaną dalej miksując do całkowitego połączenia.

  3. Połączyć masy dodając pianę do masy kokosowej, wymieszać. Do gotowej masy można dodać kilka kropel aromatu, np. migdałowego.

  4. Przygotować blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę na blachę w nieregularnych kształtach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.

    Gotowe kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W zamkniętym pojemniku mogą być przechowywane kilka dni.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

ewka16 03 maja 2019
super , takie ciasteczka można zabrać na majówkę !
CiachaBabyAgi 07 maja 2019
potwierdzam, szybciutko się robi :)
Składniki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • szczypta soli
Składniki