Kokosanki

Kokosanki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jak sama nazwa wskazuje kokosanki to pyszne małe ciasteczka kokosowe zrobione z białek i wiórków kokosowych. Przepis na nie przyda się na pewno po wypiekach pączków i faworków na Tłusty Czwartek.

Składniki

  • 8 płaskich łyżek cukru pudru
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 150g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Białka umieściłam w misce i ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek, cały czas miksując, wsypywałam partiami cukier puder. Po zmiksowaniu z cukrem piana zrobiła się bardziej gęsta, trochę ciągnąca i błyszcząca. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do piany. Zmiksowałam znów do połączenia składników na niskich obrotach. Na koniec wsypałam do piany wiórki kokosowe i wymieszałam łyżką na jednolitą masę. Masę kokosową przełożyłam do rękawa cukierniczego bez końcówki i wyciskałam małe kopczyki na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Można też masę nakładać łyżką. Blachę z kokosankami wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je do zrumienienia w temperaturze 140 stopni. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Po upieczeniu kokosanki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Po ostygnięciu kokosanki są gotowe do jedzenia. Można je ewentualnie udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.

Składniki
  • 8 płaskich łyżek cukru pudru
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 150g wiórków kokosowych
Składniki