Kokosanki

Kokosanki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pachnące, smaczne i na jeden kęs :) Idealne na urodzinowe przyjęcie, na niedzielne popołudnie, albo na podjadanie na co dzień. Dzisiaj proponuję wersję z czekoladową polewą.

Składniki

  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 tabliczki czekolady

Przygotowanie

  1. Masło i cukier ucieram na jednolitą, puszystą masę, następnie dodaję jajko i dalej ucieram.
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję o masy, mieszam. Następnie do masy dodaję wiórki kokosowe i mieszam całość łyżką.
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z masy kokosowej formuję niewielkie ciasteczka (nie muszą być regularne, można je nakładać też łyżką) i układam na blaszce.
    Kokosanki piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

  2. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czekam chwilkę, aż przestygnie.
    Kokosanki maczam jedną stroną w czekoladzie i układam na kratce lub papierze do pieczenia. Czekam aż zastygnie i gotowe :)
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 29 grudnia 2018
Przepysznie wyglądają z tą polewą :) Super, biorę wszystkie ;p
slodkisentyment 29 grudnia 2018
Dziękuję :) Bardzo proszę. Przesyłam po łączach internetowych :)
Składniki
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 tabliczki czekolady
Składniki