Kokosanki

Kokosanki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Małe kokosowe ciasteczka na szybki deser. Do ich wykorzystania użyłam zamrożonych białek.

Składniki

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 3-4 białka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy mleko, mieszamy i ściągamy garnuszek z palnika. Do masła z cukrem wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę i miksujemy z mąką. Pianę z białek dodajemy do wiórek kokosowych i delikatnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy małe porcje masy w niedużych odstępach od siebie. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Składniki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 3-4 białka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki