Kokosanki

Kokosanki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące kokosem i wanilią bezglutenowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Kokosanki są proste i szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znikają ;)

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 2 białka
  • 110 g cukru pudru
  • 1 spora łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Studzimy zawartość garnuszka.

  2. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a na koniec dodajemy sporą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.

  3. Do powstałej piany białkowej dodajemy ostudzone wiórki kokosowe i łączymy składniki, delikatnie mieszając je łyżką.

  4. Tak powstałą masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.

    * Ciasteczek nie ugniatamy, ale zostawiamy je w postaci postrzępionej.

  5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia.

    Ciasteczka studzimy, a następnie przechowujemy je w metalowej puszce.

  6. Gotowe ciasteczka są bardzo aromatyczne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (13)

GREGORHSPEED 24 sierpnia 2015
Pyszne, moje ulubione ciastka <3 Mniam <3!
BEATA1978 25 sierpnia 2015
Coś dla mojego mężulka :)
aaasikkk 02 września 2015
Bardzo ciekawa wersja bezglutenowych słodkości :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 2 białka
  • 110 g cukru pudru
  • 1 spora łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki