KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ximona
SEZON NA ŚLIWKI TRWA ,WIĘC SKORZYSTAJMY.

Składniki

  • ziemniaki, 1 kg
  • śliwki węgierki, 0,60
  • jajko, 1 szt
  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 2 lyżki
  • cynamon, 1 lyżeczka
  • cukier, 5 łyżeczek
  • słodka śmietana, 0,33

Przygotowanie

  1. Ziemniaki posolone ugotować ,dobrze rozgnieśc lub przepuścić przez praskę .Z wystudzonych ziemniaków ,mąki pszennej ,ziemniaczanej oraz jajka zagnieśc ciasto .Z ciasta formować małe placuszki ,na każdy położyć polówkę śliwki ,śliwkę posypać cukrem wymieszanym z cynamonem .Placki zlepiać i formować kulki .Zagotować wodę z odrobiną soli,przygotowane knedle wrzucać na wrzątek i gotować okolo 5 minut .Można podać posypane cukrem i polane śmietaną

Komentarze do przepisu (6)

kuchcik2 29 września 2010
Przepis znany i dość oklepany. Nic nie ma w nim złego, ale też nic nowego. Masz absolutną rację, oprócz tego,... Czytaj całość »
Przepis znany i dość oklepany. Nic nie ma w nim złego, ale też nic nowego. Masz absolutną rację, oprócz tego, że zamiast połówki śliwki daję cała wydrylowaną, bo o to chodzi, a nie o kopytka -bo ciasto podobne. Sorry, jeśli Cię obraziłam.
jolic 29 września 2010
może i oklepany,ale ja zawsze mam problemy z porcjami i chętnie dziś z niego skorzystałam.dzięki że dodałaś... Czytaj całość »
może i oklepany,ale ja zawsze mam problemy z porcjami i chętnie dziś z niego skorzystałam.dzięki że dodałaś ten przepi.pozdrawiam
nowalijka 30 września 2010
uwielbiam to danie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 1 kg
  • śliwki węgierki, 0,60
  • jajko, 1 szt
  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 2 lyżki
  • cynamon, 1 lyżeczka
  • cukier, 5 łyżeczek
  • słodka śmietana, 0,33
Składniki