Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
fantastyczne danie na letnie upały może być podane jako główne lub smakowity deser.

Składniki

  • Ziemniaki około 600g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • jajko 1szt
  • śmietana 18 %
  • Cukier puder
  • Brzoskwinia 3 szt

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrać i ugotować do miękości w lekko osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa.
    Do ziemniaków dodać jajko oraz szklankę mąki i zagnieść ciasto jeżeli będzie się bardzo kleić do dłoni to dosypać trochę mąki.
    Ciasto powinno być elastyczne lekko kleiste.
    z brzoskwiń każdą połówkę przekroić na ćwiartki, jeżeli są mocno dojrzałe do można obrać ze skórki

  2. Z ciasto odrywać kawałki i uformować kulki które później rozpłaszczyć na dłoni. na placuszek ciasto położyć ćwiartkę brzoskwini, dokładnie zlepić i uformować kulkę.
    tak zrobione knedla włożyć do gotującej się wody, gotować około 5 minut od wypłynięcia.
    polać śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem
    Smacznego !

Składniki
  • Ziemniaki około 600g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • jajko 1szt
  • śmietana 18 %
  • Cukier puder
  • Brzoskwinia 3 szt
Składniki