Kluski z makiem

Kluski z makiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Świąteczny deser z maku, bakalii i domowego makaronu.

Składniki

  • Mak mielony 2 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Orzechy włoskie 1/2 szklanki
  • Rodzynki sułtańskie 1/4 szklanki
  • Skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • Sól
  • Miód 1 łyżka
  • Mąka 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Mak zagotować ze szklanką mleka i szklanką wody. dodać orzechy i gotować bez przykrycia przez około kwadrans.

  2. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, 1/4 łyżeczki soli oraz miód i gotować do odparowania większości wody.

  3. Ze szklanki mąki i około 1/5 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować na grubość około 1-2 mm, pokroić w kwadraty ostrym nożem lub wykroić dowolne kształty foremkami do ciastek.

  4. Makaron wrzucać do wrzątku z dodatkiem soli i gotować przez około 4 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

  5. Makaron połączyć z makiem i delikatnie wymieszać.

  6. Według mnie kluski z makiem najlepiej smakują ciepłe, ale jeśli wszystkiego nie zjecie od razu, pamiętajcie że należy przechowywać je przykryte w lodówce.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 05 grudnia 2019
A wiesz,że ja nigdy tego nie jadłam?:) U nas się klusek z makiem nie robiło ale w końcu z ciekawości muszę... Czytaj całość »
A wiesz,że ja nigdy tego nie jadłam?:) U nas się klusek z makiem nie robiło ale w końcu z ciekawości muszę spróbować:))))
Docherro 09 grudnia 2019
Pyszne,z mojego dzieciństwa pamiętam łamańce z makiem....:)
ekspresjawkuchni 11 grudnia 2019
U nas prawie wszyscy jadają makówki, ale ja się jak zwykle wyłamuję z szeregu i stawiam na kluski z makiem.... Czytaj całość »
U nas prawie wszyscy jadają makówki, ale ja się jak zwykle wyłamuję z szeregu i stawiam na kluski z makiem. Zwłaszcza z domowej roboty makaronem. Polecam, bo naprawdę warto spróbować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mak mielony 2 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Orzechy włoskie 1/2 szklanki
  • Rodzynki sułtańskie 1/4 szklanki
  • Skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • Sól
  • Miód 1 łyżka
  • Mąka 1 szklanka
Składniki