Kluski z jabłkami

Kluski z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: swiat_lucy
Wspomnienie dzieciństwa proste smaczne danie zapiekane w piekarniku najlepsze bo wtedy smaki dobrze się wymieszają. Nie jest takie szybkie i proste jeżeli od podstaw robi się makaron. Rezultaty z kupionego makaronu też są dobre i przy tym zaoszczędzenie czasu. Dobre są również z innymi rodzajami makronu jak np. świderki. Jednak ten makron typu nitki lepiej pasuje i jakoś dobrze się „klei”z jabłkami. Może to tylko kwestia przyswojenia określonych nawyków z dzieciństwa?

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 2 kg jabłek
  • 6 łyżek masła
  • cukier
  • cynamon

Przygotowanie

  1. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać razem z roztopionym masłem.
    Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki.
    Do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem wyłożyć cienką warstwę makaronu.
    Na makaron ułożyć jabłka posypać cukrem i cynamonem.
    Na jabłka znowu warstwę makaronu.
    Robić tak do wykończenia składników.
    Zakończyć warstwą jabłek.
    Piec w nagrzanym piekarnika do 180°C około 40 minut.

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 23 sierpnia
Super :)
Składniki
  • 500 g makaronu
  • 2 kg jabłek
  • 6 łyżek masła
  • cukier
  • cynamon
Składniki