Klasyczny sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kasiagie
Sernik wiedeński. Klasyka. Uwielbiany przez wszystkich. Przynajmniej u mnie w domu. Robiony z prawdziwego sera, nie z masy twarogowej.

Składniki

  • Ser biały tłusty 80 dkg,, dobrze zmielonego
  • Jajko 8 szt.
  • Cukier puder 1 i 1/2 szklanki
  • Masło 1/2 kostki
  • Mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
  • Rodzynki 1 szkl.
  • skórka pomarańczowa 1 szklanka
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 18% ( do zupy)

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną). Zaczynamy sernik do ucierania masła i cukru pudru na puch i dodajemy na zmianę 1 żółtko i łyżkę sera.Kiedy wszystko doskonale się połączy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Rodzynki z wodą wylewamy na sitko i odsączamy, po czym dodajemy je do masy serowej razem ze skórką pomarańczową.
    Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

  2. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Masę wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia nie można uchylać drzwiczek piekarnika, bo sernik może nam opaść. Upieczony setnik należy chłodzić w formie.

  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej śmietankę. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 07 lutego 2015
Kasiu wyszedł Ci cudny, taki wysoki i dostojny. Mniam :)
Składniki
  • Ser biały tłusty 80 dkg,, dobrze zmielonego
  • Jajko 8 szt.
  • Cukier puder 1 i 1/2 szklanki
  • Masło 1/2 kostki
  • Mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
  • Rodzynki 1 szkl.
  • skórka pomarańczowa 1 szklanka
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 18% ( do zupy)
Składniki