Klasyczna strucla makowa

Przepis dnia 2019-12-17
Klasyczna strucla makowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Dzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo prosty i zawiera gotową masę makową, co zdecydowanie usprawnia jej przygotowanie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki + trochę do podsypania
  • 30 g cukru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:
  • 850 g masy makowej
  • 4 białka
  • sok z połowy pomarańczy
  • cukier puder
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Kruszymy drożdże do miseczki, następnie zasypujemy je łyżką cukru i mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy do nich około 50 ml ciepłego mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Później dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz roztopione masło. Następnie dolewamy drożdże i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut. Ma być zwarte, gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu aż co najmniej podwoi swoją objętość.

  3. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka. W drugiej misce chwilę ucieramy masę makową. Następnie dodajemy do niej stopniowo ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

  4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą makową pozostawiając z jednej strony około 3 cm. wolnego miejsca.

  5. Rozpoczynamy zwijanie strucli, na początku boki zawijamy lekko do środka, żeby masa nie wypłynęła, następnie zwijamy ją tworząc roladę. Ciasto układamy łączeniem w dół. Makowiec owijamy papierem do pieczenie, jak cukierka, pozostawiając trochę zapasu (około 2 cm) i pozostawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.

  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Podrośnięte ciasto pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) owinięte papierem przez około 50-60 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

  7. Na koniec przygotowujemy lukier. Do soku z połowy pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy, aż uzyskamy konsystencję gęstego jogurtu (u mnie było to około 1,5 szklanki cukru pudru, ale każdy cukier jest inny :) ). Gotowym lukrem polewamy wystudzoną struclę, a później posypujemy ją kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 14 grudnia 2019
Widzę, że szalejesz z przepisami ;) Trochę wolniej poproszę, bo nie nadążę z jedzeniem hehe. Pyszne ciacho,... Czytaj całość »
Widzę, że szalejesz z przepisami ;) Trochę wolniej poproszę, bo nie nadążę z jedzeniem hehe. Pyszne ciacho, kradnę cały talerzyk :D
Obserwator 14 grudnia 2019
Znam z dzieciństwa. Moja mama zawsze piekła, więcej maku no i nie gotowa masa makowa. Ale pysznie.
szpileczkiibabeczkiblog 14 grudnia 2019
Najlepsza ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 500 g mąki + trochę do podsypania
  • 30 g cukru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:
  • 850 g masy makowej
  • 4 białka
  • sok z połowy pomarańczy
  • cukier puder
  • kandyzowana skórka pomarańczy
Składniki