Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. U mnie w domu to ciasto odgrywa szczególną rolę, gdyż było jednym z pierwszych, które sama zrobiłam.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Składniki
Rozmrożone ciasto francuskie wykładamy na blasze i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką, powoli wlewając zimne mleko. Pozostałe mleko gotujemy z masłem i cukrami waniliowymi. Po zagotowaniu się mleka wlewamy powoli masę żółtkową i mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy budyniowej. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy na pół(po ostudzeniu) i przekładamy wystudzoną masą budyniową. Posypujemy cukrem pudrem z wierzchu Przechowujemy w lodówce.