KisieLOVE

KisieLOVE
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kasiaczek06
Ciasto kisielove doskonale nadaje się również na tort. Można do niego dodać warstwę powideł lub dżemu porzeczkowego.

Składniki

  • Ciasto kakaowe
  • Ciasto kisielowe
  • Masa rumowa
  • Polewa czekoladowa/kakaowa

Przygotowanie

  1. 25x35cm

    Biszkopt kakaowy;

    5 jajek
    1 szklanka cukru ( u mnie nie cała)
    1 1/2 szklanki mąki
    2 pełne łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu


    Jajka ubić z cukrem. Dodawać stopniowo przesiane i wymieszane razem; mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze miksujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160* góra-dół bez termoobiegu około 30-40 minut. Przestudzony przekroić na dwa blaty.

  2. Ciasto kisielowe;

    1 szklanka kisieli cytrynowych (mogą być z cukrem) 4 op. po 40g
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru (jeśli kisiel jest z cukrem odejmuję 1,5 łyżki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Jajka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy stopniowo (bardzo ważne inaczej ciasto wyjdzie gumiaste) kisiel oraz proszek do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160-150* - aż będzie rumiane. Studzimy.

  3. Masa:

    1 litr mleka
    3 budynie
    3 łyżki cukru cukier

    Gotujemy budyń, musi być dość gęsty. Możemy ugotować zamiast kupnego domowy budyń. Studzimy - najlepiej pod przykryciem aby na wierzchu nie powstał kożuch.

    2 opakowania margaryny Kasia - lub innej
    1 cały aromat rumowy
    100ml rumu lub 70 ml spirytusu
    cukier puder - według uznania

    Margarynę ubijamy z aromatem, dodajemy budyń i mieszamy. Dodajemy alkohol i próbujemy jeśli masa jest mało słodka dodajemy cukier puder.

  4. Polewa;

    Polewę dajemy kupną lub robimy sami domową z margaryny, kakao, mleka, cukru oraz oleju.

  5. Każde ciasto musimy dobrze nasączyć podczas składania ponczem.

    Poncz;

    szklanka wody
    50 ml alkoholu - lub więcej
    sok z połowy cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    2 łyżki cukru - według uznania


    Składanie

    Biszkopt kakaowy
    (po biszkopcie możemy rozprowadzić warstwę powideł lub dżemu)
    masa
    ciasto kisielowe
    masa
    biszkopt kakaowy
    masa
    polewa czekoladowa
    możemy wykończyć wiórkami kokosowymi

Polecane przepisy: kisielowe

Polecane przepisy: ciasto kisielove

Składniki
  • Ciasto kakaowe
  • Ciasto kisielowe
  • Masa rumowa
  • Polewa czekoladowa/kakaowa
Składniki