Kisiel żurawinowy z serkiem homogenizowanym i owocową granolą

Kisiel żurawinowy z serkiem homogenizowanym i owocową granolą
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Dzisiaj kolorowy i zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie do pracy. Domowy kisiel żurawinowy, waniliowy serek homogenizowany i owocowa granola to bardzo zgrane i niezwykle smaczne połączenie. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 0,5 szklanki granoli
  • 1 łyżka jagód liofilizowanych
  • 4 łyżki jagód goji
  • KISIEL ŻURAWINOWY:
  • 180 g świeżej żurawiny
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Żurawinę wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanką zimnej wody, dodajemy ksylitol oraz miód i gotujemy wszystko przez około 8 minut. Po tym czasie zawartość garnuszka miksujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody i wlewamy do gorącej masy żurawinowej. Całość ponownie zagotowujemy, pamiętając o energicznym mieszaniu. Gotowy kisiel studzimy.

  2. Granolę (najlepiej domową) mieszamy z liofilizowanymi jagodami leśnymi oraz jagodami goji. Na dno szklanek lub pucharków układamy pierwszą warstwę kisielu, na niej kilka łyżek serka homogenizowanego, który posypujemy owocową granolą. Układanie warstw powtarzamy i deser gotowy!

  3. Kiedy deser podamy od razu po przygotowaniu, granola będzie chrupiąca.

    Jeśli schłodzimy go w lodówce, granola zmięknie, a całość w smaku będzie jakby "sernikowa".

  4. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (11)

babcitereskiciasta 09 listopada 2018
Pyszny deserek, wygląda ślicznie.<3
Docherro 09 listopada 2018
Piękny i smakowity,jaki pomysłowy...pycha...:)
GREGORHSPEED 10 listopada 2018
O ja! Pycha <3 uwielbiam takie desery <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 0,5 szklanki granoli
  • 1 łyżka jagód liofilizowanych
  • 4 łyżki jagód goji
  • KISIEL ŻURAWINOWY:
  • 180 g świeżej żurawiny
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki