Kinder pingui

Kinder pingui
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Popularny batonik w wersji XXL. Czy ktoś odmówi?

Składniki

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dalej ubijając dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej oraz mleko. Ciągle ubijając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180°C. Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

  2. Czekoladę łamiemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy mleko, masło i olej. Podgrzewamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia.

  3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Na koniec dodajemy żelatynę. Jeszcze przez chwilę miksujemy aż żelatyna połączy się z masą.

  4. Połowę masy wykładamy na biszkopt, smarujemy cienką warstwą czekolady a następnie wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy pozostałą czekoladą.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 13 stycznia 2018
Ja nie odmówię!!!!Oj...nie odmówię:))))))
dragonik7 14 stycznia 2018
grzech odmówić bo jest pyszne :-)
grazka950 14 stycznia 2018
przepyszne i jak tu dotrzymywać postanowień noworocznych.....:)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki mleka
Składniki