Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie ciastka Kinder Country to ciasto jest właśnie dla Was – bez pieczenia, proste w przygotowaniu i cudownie słodkie w smaku. Taka cudowna bomba kaloryczna, ale warta grzechu :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. 200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż masa trochę stężeje, a następnie dolewamy pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy płatki Kangusy (3 szklanki) i mieszamy łyżką.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy. Resztę śmietany (150ml) ubijamy na sztywno, wlewamy ostudzoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż składniki się połączą.
Kwadratową formę do pieczenia (u mnie o boku 24 cm) lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki jeden koło drugiego, wlewamy jasną masę, wyrównujemy, ponownie wykładamy herbatnikami i wylewamy masę ciemną. Wierzch posypujemy garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny. Jeżeli po tym czasie masa będzie się rozpływać, pozostawiamy je w lodówce najlepiej na noc. Przez ten czas Kangusy na pewno napęcznieją i ciasto zrobi się tęgie.