Kiedy zrobisz to ciasto, nikt nie będzie miał ważniejszych spraw

Kiedy zrobisz to ciasto, nikt nie będzie miał ważniejszych spraw
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Jeśli lubisz połączenie bananów i karmelu, mamy dla ciebie propozycję idealną. Ciasto Banoffee jest nie tylko przepyszne, ale również nie wymaga pieczenia, dlatego bez problemów wykonają je nawet początkujący kucharze. Przepis na Banoffee jest odporny na jakiekolwiek pomyłki. Wystarczy, że ubijesz masę śmietanową, ułożysz wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności, a następnie wstawisz je do lodówki. Największa trudność? Oczekiwanie, aż ciasto banoffee będzie gotowe!

Składniki

  • 150 g herbatników
  • Pół kostki masła
  • Garść migdałów
  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 gorzka czekolada (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobnij i połącz z roztopionym masłem i pokrojonymi drobno migdałami. Wyłóż dno foremki.

  2. Masę krówkową wstaw do gorącej wody, aby stała się luźniejsza i rozsmaruj na spodzie. Ułóż plastry bananów wcześniej skropione sokiem z cytryny (by nie ściemniały).

  3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i dodawaj stopniowo mascarpone. Masę wyłóż na banany.

  4. Z czekolady zrób wiórki i udekoruj nimi wierzch ciasta. W tym celu możesz również wykorzystać plasterki bananów lub chipsy bananowe. Ciasto banoffee schładzaj przez minimum 3 godziny, a następnie podawaj.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 03 grudnia 2021
Pyszotka:)
KulinarnaChwila 03 grudnia 2021
Pyszotka:)
Składniki
  • 150 g herbatników
  • Pół kostki masła
  • Garść migdałów
  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 gorzka czekolada (opcjonalnie)
Składniki