KEKS Z BIAŁEK

KEKS  Z  BIAŁEK
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Czasami zostają nam białka po upieczeniu np. strucli makowej i nie wiemy co z nimi zrobić. Proponuje keks. Ciasto jest smaczne i nadaje się do dłuższego przechowania.

Składniki

  • białka, 7-8 szt.
  • mąka, 3 szk.
  • cukier, 1 szk.
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • Margaryna /roztopiona/, 20 dkg. /szklanka/
  • mleko, 3/4 szk.
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • Bakalie /orzechy. migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki itp./
  • Sok z jednej pomarańczy
  • aromat cytrynowy, kilka kropel

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę,dodawać cukier ciągle miksując.

  2. Wlać roztopiony tłuszcz, ciepłe mleko, wsypać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia, cukrem waniliowym, dodać sok z pomarańczy i aromat. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

  3. Bakalie wymieszać dodając nieco mąki, żeby nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia. Wymieszać razem z masą.

  4. Podłużną blaszkę o wym.15x35 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i włożyć do lekko nagranego piekarnika. Piec w tem.170 st.C przez 50 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem, czy środek jest już upieczony /patyczek musi być całkiem suchy/.

  5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (18)

roszada17 02 stycznia 2010
mam pytanie jestem początkująca i nigdy nie wiem jakirodzaj mąki mam użyć,proszę o odpowiedż...dziękuje
roszada17 02 stycznia 2010
mam pytanie,wiem,że może głupio zabrzmieć,ale nigdy nie wiem jaki rodzaj mąki użyć do jakiego ciasta,proszę... Czytaj całość »
mam pytanie,wiem,że może głupio zabrzmieć,ale nigdy nie wiem jaki rodzaj mąki użyć do jakiego ciasta,proszę o odpowiedż...z góry dziękuje
irma 02 stycznia 2010
Zawsze do pieczenia ciast używam mąki tortowej. Ważne jest, żeby dobrze wyrobić ciasto na puszystą masę. Poza... Czytaj całość »
Zawsze do pieczenia ciast używam mąki tortowej. Ważne jest, żeby dobrze wyrobić ciasto na puszystą masę. Poza tym sprawdzaj patyczkiem,czy ciasto jest upieczone, ponieważ czasami ciasto na wierzchu wygląda na upieczone, ale w środku może być jeszcze surowe. Życzę udanych wypieków!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • białka, 7-8 szt.
  • mąka, 3 szk.
  • cukier, 1 szk.
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • Margaryna /roztopiona/, 20 dkg. /szklanka/
  • mleko, 3/4 szk.
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • Bakalie /orzechy. migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki itp./
  • Sok z jednej pomarańczy
  • aromat cytrynowy, kilka kropel
Składniki