keks tradycyjny

keks tradycyjny
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewaaa
Pięknie zachowuje świeżość, pełen pysznych bakalii, szybki, prosty, super :)

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżka cukru z wanilią
  • 200 gramów miękkiego masła, 4 całe jaja
  • 2 żółtka, szczypta soli
  • około 300 - 350 gramów bakalii ( dałam rodzynki, miks keksowy, żurawinę, orzechy włoskie i migdały)
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody
  • 0,5 - 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo: 1,5 garści kandyzowanego ananasa
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii

Przygotowanie

  1. Rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem, odsączamy, następnie zasypujemy 2 łyżkami mąki, mieszamy.
    Orzechy, migdały siekamy średnio drobno.

  2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Następnie dodajemy jaja i żółtka, ucieramy.
    Do masy maślanej dodajemy mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.
    Wsypujemy obtoczone w mące bakalie, mieszamy delikatnie łyżką.
    Foremkę keksową natłuszczamy, obsypujemy kaszą manną lub tartą bułką, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

  3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.

    Keks od razu wyciągamy z piekarnika, studzimy w foremce.

    Kiedy będzie miał temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier.
    Cukier puder mieszamy dokładnie z wodą i sokiem z cytryny, dekorujemy ciasto.
    Kandyzowanego ananasa sparzamy, odsączamy, siekamy drobniej i posypujemy na jeszcze niezastygnięty lukier. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Komentarze do przepisu (2)

anulka12 26 grudnia 2014
Keks, to jedno z moich ulubionych ciast. Twój Ewo wyglada bardzo apetycznie.
aaasikkk 27 grudnia 2014
Przepiękny keksik!!! Akurat szukałam ostatnio dobrego i prostego przepisu. Upiekę po powrocie z Rodzinnych Świąt :)
Składniki
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżka cukru z wanilią
  • 200 gramów miękkiego masła, 4 całe jaja
  • 2 żółtka, szczypta soli
  • około 300 - 350 gramów bakalii ( dałam rodzynki, miks keksowy, żurawinę, orzechy włoskie i migdały)
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody
  • 0,5 - 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo: 1,5 garści kandyzowanego ananasa
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii
Składniki