Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas cieszy się ogromnym powodzeniem, znika bardzo szybko. Bakalie z przewagą fig, rum, biała czekolada to naprawdę dobre połączenie.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34821
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34821
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
Foremkę 32x14 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną pomieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Dodać rum. Dobrze wymieszać mikserem. Dodać przebrane i pokrojone na pół figi, lekko utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, śliwki, orzechy laskowe. Pomieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopi piekarnika na 60 min. Po ok. 20 minutach przeciąć ostrym nożem wierzch keksu na długości ok. 15-20 cm. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać śmietanę. Wymieszać, żeby składniki ładnie się połączyły. Lekko przestudzić i polać ciasto po wierzchu. Udekorować żurawiną.
Smacznego.