Keks orzechowy

Keks orzechowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fiolinea
Keks orzechowy jest wyśmienity i wbrew pozorom wcale nie jest trudny :)

Składniki

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 150g masła 82%
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 50g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100g żurawiny
  • 200g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Keksówkę o długości ok. 25cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C.

  2. Cukier ucieramy z miękkim masłem do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masy.

    Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.

    Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.\

    Kiedy uzupełnimy całą keksówkę spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta.

  3. Pieczemy około godzinę. Studzimy w formie i kiedy ciasto będzie zimne wyjmujemy z blaszki, obdzieramy papier i układamy na talerzu. Aby keks jak najdłużej zatrzymał swoją świeżość owijamy go bawełnianą ściereczką.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 18 grudnia 2017
Ciasto mojego Taty-Teścia. Koniecznie zrobię, ale dodam jeszcze troszkę kandyzowanych owoców (bo takie lubi mój... Czytaj całość »
Ciasto mojego Taty-Teścia. Koniecznie zrobię, ale dodam jeszcze troszkę kandyzowanych owoców (bo takie lubi mój Tato). Zabieram i dziękuję za przepis.
fiolinea 20 grudnia 2017
Cieszę się bardzo, że Ci się spodobał, to był mój pierwszy keks i w dodatku mega smaczny wyszedł... Czytaj całość »
Cieszę się bardzo, że Ci się spodobał, to był mój pierwszy keks i w dodatku mega smaczny wyszedł :)

Pozdrawiam i smacznego, a kandyzowane owoce oczywiście można dodać! ;)
Składniki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 150g masła 82%
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 50g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100g żurawiny
  • 200g gorzkiej czekolady
Składniki