Keks na maślance

Keks na maślance
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Cześć moi kochani! Spieszyłam się z tym wpisem, bo keks, który dzisiaj Wam pokazuję jest przepyszny,a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Jeżeli nie macie za wiele czasu w przedświątecznym zamieszaniu, taki keks sprawdzi się doskonale – jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący, mięciutki … no po prosty rewelacja :)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 400g mieszanki bakaliowej
  • 1,75 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 125g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od wsypania cukru do misy robota. Dodajemy masło i ucieramy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.

  2. W tym czasie do drugiej miski przesiewam mąkę, dodaję też proszek do pieczenia i sól.

  3. Wracamy do masła z cukrem. Dodajemy do niego kolejno jajka, jedno po drugim, w odstępach najlepiej około minuty.

  4. Teraz pora na suche składniki (mąka, proszek do pieczenia i sól). Dodaję do masy i miksuję krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączam robota. Do ciasta wlewam w dwóch etapach maślankę. mieszam drewnianą łyżką aż ciasto wchłonie całą maślankę. Dosypuję bakalie i ponownie dobrze mieszam.

  5. Foremkę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Przekładam do niej ciasto, delikatnie wyrównuję wierzch. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 1 godziny i 20 minut. Warto przed wyjęciem ciasta zrobić test suchego patyczka.

  6. Gotowy keks po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, polukrować lub tak jak ja, polać czekoladową polewą i ozdobić. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 21 grudnia 2015
Piękny <3
rosynka 22 grudnia 2015
Pychota!!! Wesolych Swiat!
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 400g mieszanki bakaliowej
  • 1,75 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 125g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki
Składniki