Keks bakaliowy

Keks bakaliowy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
do niedzielnej kawki, pamiętaj żeby bakalie oprószyć mąką aby nie opadły na dno. Można polać czekoladą. Przepis z gazetki Rossmann

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag Kasi/masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat pamarańczowy
  • 30 g bakalii
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie

  1. rodzynki zalać wrzątkiem na 12 min, odsączyć. Owoce kandyzowane/ bakalie pokroić obtoczyć w 1 łyżce mąki

  2. żółtka oddzielić od białek, masło utrzeć z cukrem i dodać żółtka. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno

  3. wszystko wymieszać w 1 misce dodając bakalie, aromat i na koniec białko. Wymieszać, wylać na keksówkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach 1,5h.
    Smaczenego

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 09 marca 2014
Uwielbiam bakalie w cieście
Ewaaa 09 marca 2014
ja też !
Składniki
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag Kasi/masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat pamarańczowy
  • 30 g bakalii
  • 100 g rodzynek
Składniki