Keks

Keks
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
... mnóstwo bakalii w jednym kawałeczku ;-)

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl mąki
  • ok 400-500 g bakalii
  • kolorowy ananas,rodzynki,migdały,żurawina,skórka pomarańczowa
  • 1 szkl brandy

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier...następnie żółtka,olej,wodę,zapach,proszek do pieczenia i mąkę.Miksować kilka minut na jednolitą masę.Bakalie namoczyć wcześniej w alkoholu...ok 1 godzinki. Odsączone bakalie wsypać do ciasta i wymieszać łyżką.Przełożyć ciasto do formy ( 13-40 ) i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180).Piec 50 min.

  2. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 25 lutego 2012
mniam napewno pyszny :)
ALED 27 lutego 2012
ladnie wyglada,szybki i wszystko wskazuje ze smaczny -czego chciec wiecej:)
Składniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl mąki
  • ok 400-500 g bakalii
  • kolorowy ananas,rodzynki,migdały,żurawina,skórka pomarańczowa
  • 1 szkl brandy
Składniki