keks

Przepis dnia 2010-09-08
keks
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mysz204
pyszny i dlugo zachowuje swiezosc;)

Składniki

  • bakalie(rodzynki,morele,orzechy itd.), 400g
  • maslo, 250g
  • cukier, 250g
  • maka, 250g
  • Jaja, 5
  • proszek do piecznia, 1szt.
  • cukier waniliowy, 1szt.

Przygotowanie

  1. Tłuszcz (masło) ubić z cukrem, dodając po jednym jajku. Wmieszać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Rodzynki włożyć do wrzącej wody na 5 minut, odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Większe bakalie pokroić na mniejsze kawałki, obsypać je w mące, aby nie opadły w cieście podczas pieczenia. Całość włożyć do wysmarowanych lub lepiej wyłożonych papierem blaszek i upiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 160°C obieg powietrza, 50-60 minut.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 06 września 2010
Już sie poczęstowałem keksikiem ,bardzo smaczny ,a kawka jeszcze lepsza ,pozdrawiam
mysz204 06 września 2010
hej niestety kawke musialam wypic sama bo maz w poracy;) pozdrawiam
kuchcik 06 września 2010
uwielbiam keksy!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bakalie(rodzynki,morele,orzechy itd.), 400g
  • maslo, 250g
  • cukier, 250g
  • maka, 250g
  • Jaja, 5
  • proszek do piecznia, 1szt.
  • cukier waniliowy, 1szt.
Składniki