Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na niedzielne popołudnie postanowiłam przygotować jakiś deser. Prosty, nieskomplikowany i szybki, a że miałam w lodówce zalegający kefir wyszedł bardzo szybko pyszny deser kefirowy. Kefirowy deserek szybko opuścił swoje szklane pucharki.
szklane pucharki
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać przegotowaną ciepłą wodą. Wymieszać i odstawić na 30 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i wystudzić. Kefir, śmietanę oraz obydwa cukry wymieszać łyżką, następnie zmiksować mikserem na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli cienkim strumykiem wlewać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Miksować do połączenia składników, aż masa będzie całkowicie gładka. Do czystych szklanych pucharków włożyć pokrojone cząstki pomarańczy lub inne owoce, zalać masą kefirową i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki desery oprószyć posiekanymi orzechami włoskimi. Udekorować owocami granatu.