Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek kawy do biszkoptu znacznie wzmacnia i poprawia jego smak. Masa wzbogacona wiórkami kokosowymi i mandarynkami.
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 56
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6779
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 56
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6779
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Składniki
Biszkopt. Tortownica 22 cm. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Nie dodajemy proszku więc ta czynność musi trochę potrwać. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i kawą. Do utartych jajek stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy delikatnie tylko łyżką. Pieczemy w wysmarowanej tortownicy około 45 minut. Poncz. Z 400 ml wody zrobić dość mocną herbatę, lekko posłodzić i dodać sok z cytryny. Ostudzić.
Krem. W 100 ml mleka roztrzepujemy jajko i żółtko razem z budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy, wlewamy mieszankę i ciągle mieszając, zagotowujemy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, po łyżce dodajemy budyń. Do utartej masy dodajemy kilka cząstek mandarynek, startą czekoladę i wiórki kokosowe. Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę nasączamy ponczem, lekko smarujemy powidłami i koliście rozkładamy cząstki mandarynek.
Nakładamy część kremu, przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Posypujemy kolorowymi opłatkami i wbijamy cukrowe kwiatki.
Uczestnicy przyjęcia mówili że tort jest dobry, mnie też bardzo smakował.