Kawowo-adwocatowa babka z białek

Kawowo-adwocatowa babka z białek
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności.

Składniki

  • 8 białek z jajek (L)
  • 150 g cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka”
  • 75 g margaryny
  • 7 łyżek oleju Kujawskiego
  • 4 łyżki likieru adwocatowego
  • Polewa:
  • 25 g margaryny
  • 70 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 03 czerwca 2018
Apetyczna - z pewnością BYŁA pyszna:)
Ewa_G 05 czerwca 2018
Super, lubię takie wypieki:)
Składniki
  • 8 białek z jajek (L)
  • 150 g cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka”
  • 75 g margaryny
  • 7 łyżek oleju Kujawskiego
  • 4 łyżki likieru adwocatowego
  • Polewa:
  • 25 g margaryny
  • 70 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
Składniki