Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, kawowe muffinki pod lukrowo- kremową kołderką, opruszone czekoladą i udekorowane nasionami granata – są pysznym i eleganckim dodatkiem do kawy oraz herbaty.
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1072
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 168
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 74
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1072
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 168
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 74
Składniki
MUFFINKI KAWOWE: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na muffinki, wkładamy papilotki [jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki]. Jeżeli posiadacie silikonowe foremki – nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Pamiętajcie, że masło oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową! Jeżeli zdarzy Wam się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki – włóżcie je na 10 min. do ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Przesiewamy mąkę z proszkiem. W misce umieszczamy cukier oraz masło. Rozdrabniamy masło nożem, następnie miksujemy z cukrem, na średnich obrotach, aż uzyskamy kremową konsystencję. Nie przerywając miksowania dodajemy kawę. Gdy już kawa połączy się z masą (nie musi dokładnie się rozpuścić), dodajemy kolejno, po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie – dodajemy mąkę z proszkiem, którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec!]. Jeżeli muffinki uparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami.
POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, za pomocą miksera – około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki.
DEKOROWANIE: Obieramy granata i wyłuskujemy z niego wszystkie nasiona. Czekoladę ścieramy na tarce. Na wierzch muffinek nakładamy polewę lukrową, ładnie ją wygładzając.
Posypujemy startą czekoladą, następnie układamy czekoladowe listki (po dwa na jedną babeczkę), lub inne czekoladowe dekoracje – tak, aby na środku zostało miejsce na nasiona granata.
Na środek każdej muffinkiki nakładamy łyżeczką nasiona granata… … i gotowe SMACZNEGO!!!