Kawowe ciasto z mango

Kawowe ciasto z mango
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Spód to ciemne ciasto z prawdziwą kawą. Wierzch to pyszna galaretka z mango i serka mascarpone.

Składniki

  • na ciasto;
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450
  • 1 szklankę cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju dowolnego
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki gorącej kawy parzonej
  • wierzch;
  • 800 g. pulpy z mango
  • 250 g. serka Mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml. wrzątku.

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta kawowego;

    Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą.
    W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki oprócz kawy. Mokre wymieszane składniki połączyć ze suchymi, za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, wystarczy chwilę do połączenia składników. Gorącą kawę przelać przez sitko, następnie stopniowo wlewać do ciasta.
    Można przejść do mieszania szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Surowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec 30-40 minut w 160* lub do suchego patyczka.
    Po upieczeniu należy górkę ściąć nożem. Ciasto studzimy.

    Wykonanie galaretki z mango;

    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy i łączymy z pulpą z mango i serkiem Mascarpone.
    Najlepiej mikserem.
    Chłodną galaretkę wylewamy na ciasto. Umieszczamy w lodówce, aż do całkowitego stężenia.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 16 sierpnia 2019
Pysznie :)
kucharka-amatorka 16 sierpnia 2019
Bardzo fajne ciasto. Gratuluję.
ErJot 17 sierpnia 2019
Apetyczne ciasto:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na ciasto;
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450
  • 1 szklankę cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju dowolnego
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki gorącej kawy parzonej
  • wierzch;
  • 800 g. pulpy z mango
  • 250 g. serka Mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml. wrzątku.
Składniki