Kawowa W-Z

Kawowa W-Z
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Kawowa wuzetka. Bitą śmietanę zastępuje tu masa serowo-śmietankowa. Ciasto dość proste w przygotowaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jedna lub dwie Blaszki 25 X 22 wyłożone papierem.
    Ciasto. Przygotować kawę i ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    W jednej misce wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce trzepaczką wymieszać płynne składniki : zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki powoli przelewać do suchych mieszając trzepaczką, do dokładnego połączenia się składników.

    Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w 180 C ok. 20 min, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
    Krem.
    Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
    Śmietanę ubić na sztywno.
    Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Gdy będzie przestudzona ale płynna dodać do niej dwie, trzy łyżki kremu, wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
    Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.

  2. Na spód blaszki położyć jedno ciasto, wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godz.

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 30 lipca 2018
Super Ciacho :-) Pierwsza Klasa :-)
babcitereskiciasta 31 lipca 2018
W-Z tka to królowa w ciastach biszkoptowych. Elu Twoja wygląda przepysznie.:)
Składniki
Składniki