Kawowa pychotka.

Kawowa pychotka.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: danutast1
Pyszny placek z budyniem kawowym.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 250 g kokosu
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • BUDYŃ:
  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze przez moment ubijać. Dodać żółtka - ubijać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st ok. 30-40 min. Wystudzony biszkopt przekroić na połowę.

  2. W międzyczasie ugotować budyń.
    Do garnka wlać połowę mleka i zagotować. Mąkę, cukier i kawę rozpuścić w drugiej połowie mleka - wlać do gotującego mleka i energicznie mieszać. Gdy budyń zgęstnieje dodać margarynę i energicznie mieszać do połączenia składników. Gotować 2-3 min. ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Wystudzić.

  3. CIASTO KOKOSOWE:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubić. Następnie dodać kokos i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec w 180 st. ok 15. min.

  4. Przekładamy : połowa biszkopta - połowa budyniu - ciasto kokosowe - druga połowa budyniu - druga połowa biszkopta. Robimy polewę czekoladową ( przepis na moim profilu ) , smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy wg. uznania. Życzę smacznego :)

Składniki
  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 250 g kokosu
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • BUDYŃ:
  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki