Kawowa pannacotta

Przepis dnia 2020-06-21
Kawowa pannacotta
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Pyszny, letni deser- pannacotta z dodatkiem kawy i czekolady

Składniki

  • 1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie czekolady deserowej albo gorzkiem
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 12 g żelatyny

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić na ok 5 minut.
    W tym czasie podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści nie dopuszczając do zagotowania.
    Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści.
    Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać.

  2. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny.
    Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk.
    Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 16 czerwca 2020
Wspaniały deser!
KulinarnaChwila 16 czerwca 2020
Pyszna Kawusia :)
Składniki
  • 1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie czekolady deserowej albo gorzkiem
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 12 g żelatyny
Składniki