Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Panna cotta to jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam. Jest kremowa i bardzo delikatna, a dodatek kawy i wanilii nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ten deser rodem z Włoch zadomowił się u nas na dobre.

Składniki

  • śmietana 30 % 400 ml
  • mleko 3,2% 150 ml
  • kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
  • woda gorąca 1 łyżka
  • Cukier 5 łyżek
  • wanilia 1 laska lub 2 łyżeczki ekstraktu
  • Żelatyna 5 płaskich łyżeczek

Przygotowanie

  1. Śmietankę z mlekiem przelać do rondla dodać miąższ z wanilii i pusty strąk, oraz cukier. Podgrzać mieszając, ale nie doprowadzając co wrzenia. Zdjąć z ognia i usunąć strąk wanilii. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody. Dodać do śmietany z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Panna cottę przestudzić i przelać do silikonowych foremek lub małych filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem zamoczyć naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej było wyciągnąć deser.

Komentarze do przepisu (2)

smacznie_na_talerzu 21 października
Pychotka:-)
Ola1984 21 października
Polecam :)
Składniki
  • śmietana 30 % 400 ml
  • mleko 3,2% 150 ml
  • kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
  • woda gorąca 1 łyżka
  • Cukier 5 łyżek
  • wanilia 1 laska lub 2 łyżeczki ekstraktu
  • Żelatyna 5 płaskich łyżeczek
Składniki