Kawoszki z orzechami i czekoladą

Przepis dnia 2015-01-18
Kawoszki z orzechami i czekoladą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na szybkie ciasteczka kawowe z kawałkami orzechów włoskich i czekolady deserowej. Idealne na małą przekąskę lub jako dodatek do popołudniowej kawki :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 140 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 45 g orzechów włoskich
  • 60 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.

  2. Czekoladę deserową również siekamy i wraz z orzechami włoskimi mieszamy ją z 2 szklankami mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

  3. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę za pomocą miksera.

  4. Do ubitych jajek dodajemy cukier trzcinowy oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy żółtka oraz ostudzone masło i wszystko jeszcze raz miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Tak powstałą masę łączymy z mąką, orzechami, czekoladą i proszkiem do pieczenia - ugniatamy ciasto.

    Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, możemy podsypać je mąką.

    Zagniecione ciasto wkładamy na około 10 minut do zamrażarki.

  6. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki.

    Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.

  7. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (17)

monikagotuje 13 stycznia 2015
smaczne i szybkie ciasteczka:)
Konto usunięte 13 stycznia 2015
Jesteś błyskawiczna , i tutaj pytanie czy ktoś tobie pomaga , może dzieci ?
Konto usunięte 13 stycznia 2015
pychoty,kiedyś robiłem takie bez tych dodatków.Twoje są wspaniałe,takie chrupiące i pyszneeee...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 140 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 45 g orzechów włoskich
  • 60 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki