Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kartofelki po kapitańsku"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5241
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 79
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5241
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 79
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj (ew. cienko obierz). Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Fileciki z sardeli osącz, potnij na kawałeczki, zachowaj 2–3 łyżki oliwy z zalewy.
Cebulę obierz, potnij w cienkie plasterki. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Szałwię oraz natkę opłucz, osusz. Zioła drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj odłożoną oliwę z sardeli. Włóż cebulę, usmaż ją na szklisto. Wymieszaj z czosnkiem oraz ziołami i skórką z cytryny. Ziemniaki włóż do salaterki.
Posyp kawałeczkami sardeli. Polej ziołowym masełkiem. Od razu podawaj. Danie możesz urozmaicić, dodając np. marynowane kapary albo ziarenka zielonego pieprzu.Źródło: Naj