Kartofelki mrcepanowe

Kartofelki mrcepanowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pralinki z masy plastycznej marcepanowej. Masa nadaje się idealnie do pokrywania nią tortów i innych wypieków. Nie za słodka, szybka i prosta w wykonaniu.

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag kaszki manny (jeżeli zwiększamy ilość cukru, kaszki dałabym 30 dag)
  • 1/2 szklanki cukru (wychodzą jak na pralinki nawet za mało słodkie, spokojnie dałabym 2/3, a nawet całą szklankę)
  • 75 g masła
  • 2 - 3 opakowania aromatu migdałowego
  • 3 łyżki likieru amaretto (pomijamy jeśli pralinki mają być dla dzieci, wtedy dajemy 3 opakowania aromatu migdałowego)
  • kakao do obtoczenia, kilka łyżek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy.

  2. Masło rozpuszczamy wraz z cukrem i dodajemy przeciśnięte przez praskę lub zmielone ziemniaki, wlewamy aromaty migdałowe i likier. Nie przestając gotować dodajemy kaszkę manną. Czytałam wiele przepisów, autorki twierdziły, że musiały dodać jeszcze sporo kaszki, ja odmierzyłam i dodałam dokładnie tyle ile w przepisie, co prawda pralinki mogły być nieco miękkie, jednak schłodzone w lodówce stawały się stabilne. Nie wiem co było tego przyczyną, prawdopodobnie użyły one ziemniaków sałatkowych, ja polecam odmiany mączyste. Jeżeli wyczujecie, że Wasza masa jest lejąca, dodajcie więcej kaszki. Kartofelki formujemy jak kluski - rękami, po wstępnym wystudzeniu masy (15-20 min) a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

  3. Kulki wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w kakao. Pralinki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć do 3 dni po przygotowaniu.

    W związku z problem z załadowaniem zdjęć z przygotować odsyłam do oryginalnego przepisu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342431728,title,Kartofelki-marcepanowe,index.html

Komentarze do przepisu (3)

Futka 05 września 2014
Świetne! Jak marcepanowe to przeznaczone dla mojego Smakosza. Na pewno wypróbuję :D
sereberko80 05 września 2014
fajny pomysł, oryginalne kartofelki uwielbiamy :-) a czy smak ziemniaków jest w nich bardzo wyczuwalny?
DziablicaWKuchni 05 września 2014
Myślę, ze jeśli nie powiesz gościom, że kartofelki zrobiłaś z ziemniaków, to najprawdopodobniej nawet się... Czytaj całość »
Myślę, ze jeśli nie powiesz gościom, że kartofelki zrobiłaś z ziemniaków, to najprawdopodobniej nawet się nie domyślą :) Smak ziemniaków w zupełności maskuje aromat i ewentualnie - likier.
Składniki
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag kaszki manny (jeżeli zwiększamy ilość cukru, kaszki dałabym 30 dag)
  • 1/2 szklanki cukru (wychodzą jak na pralinki nawet za mało słodkie, spokojnie dałabym 2/3, a nawet całą szklankę)
  • 75 g masła
  • 2 - 3 opakowania aromatu migdałowego
  • 3 łyżki likieru amaretto (pomijamy jeśli pralinki mają być dla dzieci, wtedy dajemy 3 opakowania aromatu migdałowego)
  • kakao do obtoczenia, kilka łyżek
Składniki