Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pożegnanie wakacji postanowiłam zrobić dzieciakom małą przyjemność i upiekłam karpatkę. Jako, że dzieci lubią galaretkę, to zrobiłam bogatszą wersję karpatki, wzbogacając ją o warstwę galaretki. Ja użyłam truskawkowej, ale oczywiście można użyć każdego innego smaku. Karpatka zniknęła w mgnieniu oka, wiec na pewno była smaczna. Do tego ładnie i bardziej kolorowo wyglądała.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 44
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 141
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 149
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 381
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 44
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 141
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 149
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 381
Składniki
Przygotowanie karpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę garnek z gazu, wsypuję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek znów ustawiam na minimalnym gazie i podgrzewam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścian garnka. Wyłączam gaz i odstawiam ciasto do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbijam po jednym jajku i miksuję do połączenia składników. Na koniec dodaję sól i proszek do pieczenia i miksuję jeszcze kilka chwil. Blachę z wyposażenia piekarnika smaruję masłem i wysypuję mąką pszenną. Można też użyć dwój blach prostokątnych lub kwadratowych jednakowej wielkości. Ciasto rozprowadzam po całej blasze nie wygładzając go, a wręcz przeciwnie robiąc łyżką takie jakby zadziory, żeby powstały góry w trakcie pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Wystudzone przekrajam na dwie równe części. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ja do lodówki aby zaczęła tężeć. Tężejącą wykładam na jedną część ciasta, głównie w te doły. Ciasto wstawiam do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła. Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe mleko miksuję z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na jednolitą masę. Masę wlewam do gotującego się mleka z cukrem i energicznie mieszając, gotuję budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję na puch i dodaję do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Krem wykładam na tą część ciasta z galaretką i nakrywam drugą częścią ciasta, lekko ją dociskając. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem. Zainspirowałam się przepisem ze strony: Karpatka - przepis (domowe-wypieki.pl), ale trochę go wzbogaciłam.